Και ποιος δεν θέλει να έχει να υπέροχο σαλόνι που θα μοιάζει φτιαγμένο από διακοσμητή! Οι περισσότεροι κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες, όμως πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε, το σαλόνι μας μοιάζει παράταιρο, φορτωμένο ή άδειο, τετριμμένο και χωρίς φαντασία και το χειρότερο είναι πως δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το βελτιώσουμε. Αυτά είναι τα 8 συχνότερα λάθη που γίνονται στη διακόσμηση των σαλονιών και έτσι μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Μόνο ένα είδος φωτισμού

Ο φωτισμός είναι ίσως ο βασικότερος τρόπος να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα σε κάθε δωμάτιο και πόσο μάλλον στα σαλόνια, όμως συχνά επιλέγουμε μόνο ένα είδος φωτισμού. Ειδικά αν αυτό είναι οροφής δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να φέρει θαλπωρή στο χώρο. Το ιδανικό είναι να υπάρχουν πολλές πηγές φωτισμού, όπως οροφής, δαπέδου και τοίχου.

φωτισμος σαλονι

Λάθος θέση τηλεόρασης

Η τηλεόραση πρέπει να τοποθετείται σε κενό τοίχο χωρίς παράθυρο δίπλα της. Μόνο έτσι θα μπορέσει να έχει καθαρή εικόνα αλλά και να μην καταπονεί το συνολικό αποτέλεσμα, αφού και τηλεόραση και παράθυρο και ενδεχομένως κάποιο κάδρο σε έναν τοίχο είναι υπερβολή.

συνθετο τηλεορασης

Απουσία διακοσμητικών μαξιλαριών

Από όλα τα έπιπλα σαλονιού ο καναπές είναι ίσως το σημαντικότερο, όμως όσο όμορφος και αν είναι αυτός, αν δεν έχει πάνω του διακοσμητικά μαξιλάρια δεν μπορεί να αναδειχθεί. Τα μαξιλάρια καναπέ θα προσφέρουν την επιθυμητή αντίθεση, θα προσθέσουν χρώμα και θα κάνουν το σύνολο λιγότερο βαρετό.

μαξιλαρια

Έπιπλα που δεν ταιριάζουν με το χώρο

Τα έπιπλα σαλονιού πρέπει να είναι σε αρμονία με το χώρο και για να γίνει αυτό πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη το μέγεθος του σαλονιού. Ένας πολύ μεγάλος καναπές θα κάνει το σαλόνι να δείχνει μικρό, αν μοιάζει στριμωγμένος μέσα σε αυτό. Για μικρά σαλόνια το ιδανικό είναι ένας διθέσιος καναπές με δύο πολυθρόνες στις αντικριστές πλευρές του.

καναπες σαλονι

Απουσία σημείου αναφοράς

Τα σαλόνια χρειάζονται ένα σημείο αναφοράς, γύρω από το οποίο θα βρίσκονται τα έπιπλα του σαλονιού. Αν τα έπιπλα είναι απλά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, τότε δεν θα υπάρχει καμία γεωμετρία στο χώρο.

 

Εμμονή σε ένα στυλ

Το mix’n’ match είναι τάση και πρέπει να εφαρμόζεται και στα σαλόνια. Αν ακολουθείτε μόνο ένα στυλ, το σαλόνι σας θα χάσει σε πρωτοτυπία και δεν θα έχει τίποτα το καινούριο να προσφέρει στο μάτι. Ανακατέψτε το μοντέρνο με το κλασικό, το καινούριο με το ρετρό και το μονόχρωμο με το ριγέ και δεν θα χάσετε.

mix n match σαλονι

Παλιομοδίτικα καλύμματα για τα έπιπλα

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, τα καλύμματα μπορεί να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στο συνολικό αποτέλεσμα. Μπορεί να έχετε υπέροχα έπιπλα σαλονιού, αλλά αν τα καλύπτετε με καλύμματα ξεπερασμένης αισθητικής το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δείχνει έτσι όλο σας το σαλόνι.

κλασσικο στυλ

Λάθος τοποθέτηση κουρτινών

Η απουσία κουρτινών μπορεί φυσικά να κάνει το χώρο να μοιάζει πολύ ψυχρός, όμως και το να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά οι κουρτίνες μπορεί να κάνει τον τοίχο και κατ’ επέκταση το δωμάτιο να μοιάζει μικρό. Έτσι, πρέπει τα κουρτινόξυλα να βρίσκονται αρκετά πιο πάνω και πιο έξω από το τέλος του κουφώματος.

κουρτινες