Η πρωτεΐνη είναι το συστατικό των μυών και συνεπώς είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός υγιούς μυϊκού συστήματος. Οι αθλητές που θέλουν να αυξήσουν το μυϊκό τους όγκο πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, ώστε να δώσουν στους μύες το… καύσιμο τους. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο παίζει και η εντατική άσκηση με βάρη, χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθούν οι μικροτραυματισμοί που είναι απαραίτητοι, για να μεγαλώσει στη συνέχεια ο μυς κατά το στάδιο της επούλωσης. Χωρίς όμως μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, αυτή η επούλωση δεν θα μπορέσει να γίνει, έτσι ώστε ο μυς να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πρωτεΐνη υπάρχει σε διάφορες τροφές, ενώ φυσικά καταναλώνεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Το θέμα, όμως, που απασχολεί όλους τους αθλητές είναι ένα: ποια είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών; Οι ζωικές ή οι φυσικές τροφές;

Ζωικές πρωτεΐνες

Γενικά οι ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όμως υπάρχουν κάποιες που αποτελούν εξαιρετικές πηγές. Ζωικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι καταρχάς το κόκκινο κρέας και τα αυγά, ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα και γιαούρτι), το κοτόπουλο και η γαλοπούλα καθώς και τα ψάρια.

ζωικες πρωτεινες

Φυτικές πρωτεΐνες

Οι περισσότερες φυτικές τροφές δεν αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεϊνών, αλλά άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών και υδατανθράκων. Υπάρχουν, όμως, κάποιες στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε για πρόσληψη πρωτεΐνης. Οι φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα, η σόγια, τα δημητριακά βρώμη και κινόα, οι φακές αλλά και λαχανικά, όπως το αβοκάντο, η κολοκύθα, ο αρακάς, το μπρόκολο και το σπανάκι.

λαχανικα

Ποιες τροφές να προτιμήσετε

Γενικά, οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές και πλήρεις σε σχέση με τις φυτικές που θεωρούνται ατελείς. Αν και βγαίνουν συνεχώς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μυϊκή πυκνότητα και ο όγκος δεν παρουσίασαν διαφορές ανάμεσα σε δύο ομάδες ανθρώπων που λάμβαναν είτε ζωικές είτε φυτικές πρωτεΐνες, οι τελευταίες θεωρείται ότι υπολείπονται, επειδή δεν έχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό πρωτεΐνης. Ένα άλλο πρόβλημα με τις φυτικές πρωτεΐνες είναι ότι περιέχονται σε τροφές, οι οποίες έχουν και αρκετούς υδατάνθρακες. Έτσι, για να προσλάβει ο αθλητής την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης, θα λάβει και άλλα συστατικά, τα οποία, αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι άχρηστα, σίγουρα δεν έχουν τόση ωφέλεια στην αύξηση μυϊκού όγκου.

Από την άλλη, οι τροφές με ζωικές πρωτεΐνες θέλουν προσοχή στη συνεχή κατανάλωσή τους. Ειδικά το κόκκινο κρέας που προτιμάται κατά κόρον από τους αθλητές έχει συσχετισθεί με διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Το θέμα είναι να υπάρχει μέτρο. Ένας συνδυασμός άπαχου κρέατος κοτόπουλου, αυγού, φυτικών πρωτεϊνών και περιστασιακά κόκκινου κρέατος είναι ιδανικός τόσο για αύξηση μυϊκού όγκου όσο και για έλεγχο του βάρους στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Αν ο αθλητής δεν έχει ως στόχο τη μυϊκή υπερτροφία και το body building, θα πετύχει ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού τόσο με φυτικές όσο και με ζωικές πρωτεΐνες, ενώ για θεαματικά αποτελέσματα υπάρχουν και οι πρωτεΐνες σε συμπληρώματα διατροφής.