Ο επαγγελματικός εξοπλισμός είναι κυρίαρχο στοιχείο για μια επιχείρηση, δη για μια μονάδα επεξεργασίας και παρασκευής τροφής. Μικρή ή μεγάλη η επιχείρηση, ο επαγγελματικός εξοπλισμός κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Αποτελείται από μια ευρεία γκάμα προϊόντων, παγίων και αναλώσιμων.

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός μέσα από τους κανόνες

Με τη χρήση του όρου «επαγγελματικός εξοπλισμός» εννοούμε μια μεγάλη ποικιλία ειδών και προϊόντων, που «συμμετέχουν» ως εργαλεία – αρωγοί σε όλα τα στάδια παρασκευής, τυποποίησης και συσκευασίας τροφίμων και παρασκευασμάτων, μέχρι το τελικό στάδιο που αυτά φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή – πελάτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για τις προδιαγραφές και τη χρήση των αντικειμένων που σχετίζονται με τον επαγγελματικό εξοπλισμό.

MEDICAHELLAS - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Επαγγελματικές Κουζίνες

Ως έναν γενικό περιορισμό, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη ρητή απαγόρευση του ξύλου, ως υλικό, για τις λαβές των κοπτικών εργαλείων και για τους πάγκους κοπής και τεμαχισμού κρεάτων και τροφίμων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παρουσία μυκήτων και μικροβίων στα παρασκευαστικά εργαστήρια. Κυριαρχεί παντού το ανοξείδωτο ατσάλι και το πλαστικό, ενώ είναι ανεκτός και ο βακελίτης.

Η εξέλιξη …

Όσο και αν δυσανασχετούσαν αρχικά οι παραδοσιακοί χασάπηδες που είχαν εξοικειωθεί με τη χρήση του ξύλου προσαρμόστηκαν στα επαγγελματικά μαχαίρια με λαβή από πλαστικό. ή έστω βακελίτη με ανοξείδωτη λάμα, παρ’ ότι η αντίστοιχη παραδοσιακή, από καθαρό ατσάλι θεωρείτο πιο κοφτερή. Βέβαια, δεν υπάρχουν πλέον και οι παραδοσιακοί παραγωγοί – κατασκευαστές χειροποίητων επαγγελματικών μαχαιριών και μπαλτάδων. Η βιομηχανική παραγωγή και τυποποίηση έχει επικρατήσει πλήρως.

Medicahellas.gr - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Μαχαίρια

Η διατήρηση του εργαστηρίου … καθαρού

Στον αντίποδα είναι πολύ πιο εύκολος και ξεκούραστος ο καθαρισμός του πλαστικού σε σχέση με το ξύλο. Σύμφωνα με του εργαστηριακούς κανόνες επιβάλλεται η απολύμανση των μαχαιριών μετά το πέρας των εργασιών, με τη χρήση αποστειρωτή λάμπας UV ή εναλλακτικά νερού. Ο πρώτος θεωρείται ως περισσότερο πρακτικός, καθώς δεν απαιτείται η σύνδεση με παροχή νερού. Στους νιπτήρες πρέπει να τοποθετείτε κομβίον το οποίο θα πατιέται με το μηρό ή το γόνατο για να ανοίγει και κλείνει η βρύση. Οι εντομοπαγίδες επιβάλλεται να διαθέτουν ειδικά αυτοκόλλητα, ώστε να προσκολλούνται σε αυτά τα σκοτωμένα έντομα.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι ενδεδυμένοι με τις κατάλληλες μπλούζες και ποδιές για να εισέρχονται στον παρασκευαστικό χώρο. Τα κεφάλια καλύπτονται από μπαντάνες, ειδικού σκούφους σεφ ή σκούφους μιας χρήσης. Υπάρχουν και οι αντίστοιχες ποδιές μιας χρήσης για όλο το σώμα. Οι εργασίες παρασκευής θα πρέπει να γίνονται με «το γάντι». Αυτό μπορεί να είναι λάτεξ, βινύλιο ή νυτρίλιο, σε λευκό ή μπλε χρώμα. Τώρα τελευταία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το μαύρο νιτρύλιο, καθώς θεωρείται ως πιο γερό και ανθεκτικό.

Οι κανόνες και η φροντίδα των επαγγελματιών του είδους θα πρέπει να έχουν ως βασικό στόχο την προστασία της υγείας του πελάτη – καταναλωτή. Μην ξεχνάμε ότι σχέση υγείας και διατροφής είναι άμεση και αλληλένδετη. Οπότε όλα συγκλίνουν στην ιδιαίτερη προσοχή ώστε αυτό που τελικά φτάνει στο πιάτο με να είναι νόστιμο και υγιεινό.