Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι μια ανακαίνιση στο πιο χρηστικό δωμάτιο του σπιτιού περιλαμβάνει μόνο τα έπιπλα κουζίνας. Δυστυχώς, αυτή η άποψη είναι λανθασμένη και μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα όσον αφορά στην ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Σίγουρα, τα έπιπλα στην κουζίνα δίνουν την πρώτη εικόνα και θα αλλάξουν αμέσως την αίσθηση του χώρου αν εκμοντερνιστούν. Ράφια, ντουλάπια και πάγκοι αναδεικνύουν την κουζίνα στο έπακρο και ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Αν, όμως, θέλετε να προχωρήσετε σε μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση σπιτιού που θα κρατήσει πολλά χρόνια και θα κάνει την κουζίνα σας πλήρως λειτουργική και διαχρονική, τότε καλό είναι να γνωρίζετε και όλα τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Διότι μόνο έτσι θα μπορείτε να κάνετε έναν ρεαλιστικό υπολογισμό των χρημάτων που θα χρειαστούν και να μην ξεμείνετε στην πορεία λόγω απρόβλεπτων εξόδων.

Αντικατάσταση υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

Αν και δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σοβαρές υδραυλικές και ηλεκτρολογικές βλάβες στην κουζίνα σας, τώρα είναι η ώρα να το ελέγξετε και να αντικαταστήσετε ό,τι χρειάζεται. Οι επιδιορθώσεις αυτές απαιτούν σχεδόν πάντα πολύ μεγάλα μερεμέτια, συνεπώς το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να φτιάξετε μια υπέροχη κουζίνα, η οποία σε λίγους μήνες ή χρόνια θα πρέπει να ξηλωθεί, για να φτιαχτεί κάποια βλάβη που εν τω μεταξύ θα έχει γίνει πολύ σοβαρή. Ξεκινήστε με έναν προληπτικό έλεγχο και μπορεί να μην απαιτηθεί τίποτα άλλο.

υδραυλικες εγκαταστασεις κουζινας

Αλλαγή δαπέδου

Συχνά, ξεχνάμε να υπολογίσουμε το δάπεδο σε μια ανακαίνιση στην κουζίνα, επειδή θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Ακόμα, όμως, και αν δεν έχουν φθαρεί τα πλακάκια στο πάτωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ταιριάζουν με μια καινούρια κουζίνα. Για να δείχνει η κουζίνα αρμονική και καλοφτιαγμένη για χρόνια, τότε καλό είναι να αλλάξετε και τα πλακάκια και να τοποθετήσετε άλλα που θα ταιριάζουν με τα νέα έπιπλα. Μια άλλη επιλογή είναι το ξύλο που αποτελεί ένα αθάνατο υλικό, το οποίο δένει τέλεια με όλα τα έπιπλα όλων των εποχών. Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να επιλέξετε κάποιο ανθεκτικό υλικό, αλλά και να προσέξετε τις αντιολισθητικές ιδιότητές του αν έχετε παιδιά στο σπίτι.

τοιχοι κουζινας

Τοίχοι

Στις κουζίνες μένει τις περισσότερες φορές ελάχιστο κομμάτι τοίχου ελεύθερο, αφού το μεγαλύτερο τμήμα τους επενδύεται με πλακάκια, κάτι που συχνά απαιτείται λόγω υγρασίας. Σίγουρα, πάντως, πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά τι θα κάνετε με τους τοίχους, για να ταιριάζουν με τα νέα έπιπλα κουζίνας. Στις παλιές κουζίνες, έμπαιναν συνήθως άσπρα πλακάκια ανάμεσα στα πάνω και τα κάτω ντουλάπια, όμως τώρα σας δίνονται πάρα πολλές επιλογές τόσο σε χρώμα όσο και σε σχέδιο για τα πλακάκια. Μπορείτε, επίσης, να σκεφθείτε και για κάποια τμήματα την πιθανότητα να τα βάψετε με ειδικές βαφές που δεν ξεφτίζουν από την υγρασία. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να αποφύγετε την ταπετσαρία που απορροφά μυρωδιές.

παλκακια κουζινας