Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς και οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων συνεχώς μειώνονται ή δεν συναντούν την επιτυχία που τους αξίζει, το αναγνωστικό κοινό καλείται να θυμηθεί ξανά γιατί λατρεύει να διαβάζει. Γιατί ξετρελαίνεται με τη μυρωδιά του χαρτιού και τις γραμμένες αράδες ή αν πρόκειται για οπαδό του ebook, γιατί θα ανοίξει με λαχτάρα το τάμπλετ του όχι για να περιπλανηθεί στο διαδίκτυο αλλά για να εντρυφήσει στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου που έχει αγοράσει. Φυσικά, οι περισσότεροι βιβλιόφιλοι θα απαντήσουν πως απλώς τους αρέσει να χάνονται σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο χωρίς να ξέρουν ακριβώς το γιατί, όμως στην πραγματικότητα υπάρχει πάντα μια αιτία για τον καθένα.

 

βιβλιαΠρωταρχικό πλεονέκτημα του βιβλίου σε αντίθεση με την καταιγιστική παρουσία της εικόνας και του ήχου είναι το ότι μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τη φαντασία μας. Ο συγγραφέας μας περιγράφει μια ιστορία από τη δική του σκοπιά, με τα δικά του εκφραστικά μέσα που προσπαθούν να αποτυπώσουν τη δική του φαντασία. Μένει σε μας έπειτα να πλάσουμε την ιστορία υπό τους κανόνες της δικιάς μας φαντασίας. Το βιβλίο όχι μόνο μας το επιτρέπει αυτό, αλλά μας το επιβάλλει κιόλας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αν κάποιος έχει διαβάσει ένα βιβλίο, απογοητεύεται σχεδόν πάντα με την κινηματογραφική του εκδοχή. Διότι ξαφνικά γκρεμίζεται όλο το οικοδόμημα που έχει κατασκευάσει και το βλέπει φτιαγμένο υπό τους όρους του σκηνοθέτη αυτή τη φορά. Έτσι, λοιπόν, στα αστυνομικά μυθιστορήματα ο ήρωας, οι ύποπτοι και κάθε πρόσωπο της ιστορίας αποκτούν τη δική τους υπόσταση, ενώ στα ρομαντικά βιβλία οι γυναίκες συνήθως ηρωίδες μπορούν να γίνουν φίλες μας μέσα από τον τρόπο που θα τις αναπαραστήσουμε στις διαδρομές του μυαλού μας.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδικά βιβλία. Το να προσφέρετε ως δώρο σε ένα παιδί ένα παιδικό βιβλίο με όμορφη ιστορία και προσεγμένη εικονογράφηση αποτελεί μια εξαιρετική κίνηση, καθώς έτσι θα του εξάψετε τη φαντασία, θα το μάθετε να δημιουργεί εικόνες και αναπαραστάσεις και γενικά θα το κάνετε πιο δημιουργικό. Η κριτική του σκέψη, η ευγένεια στο χαρακτήρα του αλλά και η ευφυΐα του δεν θα βρουν καλύτερο ξεκίνημα.

 

Από την άλλη, σε βιβλία που δεν είναι μυθιστορηματικά και αφηγηματικά αλλά ανήκουν στο είδος λόγου των βιβλίων γνώσεων, όπως τα βιβλία ψυχολογίας ή τα επιστημονικά πονήματα, ο γραπτός λόγος δίνει αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο αναγνώστης τους. Δηλαδή χρόνο να επεξεργαστεί τα δεδομένα και τη δυνατότητα να τα διαβάσει ξανά και ξανά μέχρι να τα εμπεδώσει πλήρως. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με κανένα άλλο μέσο, όπως η τηλεόραση ή ο κινηματογράφος, επειδή ο συνδυασμός εικόνας και ήχου στοχεύει στην ταχύτητα της μετάδοσης των δεδομένων, πράγμα που φυσικά έχει και αυτό τη γοητεία και τα πλεονεκτήματά του, όπως την αμεσότητα, την απλότητα και την αποτελεσματικότητα της πληροφορίας, σε καμία όμως περίπτωση δεν αρκεί για τους στόχους που θέτει ένας απαιτητικός σκεπτόμενος άνθρωπος. Μόνο το βιβλίο συνδυάζει πληθώρα προτερημάτων που θα σας γεμίσουν με χαρά και αυτοπεποίθηση.