Τα RC αεροπλάνα είναι από τις πιο διασκεδαστικές κατηγορίες μοντελισμού και σίγουρα η πιο εντυπωσιακή. Τα παιχνίδια εδώ εξομοιώνουν από μια απλή πτήση με ανεμοπλάνο (που δεν είναι καθόλου εύκολο) μέχρι τις σύνθετες αεροβατικές φιγούρες που βλέπουμε στις επιδείξεις αεροσκαφών.

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε διάφορα μοντέλα και ανάλογα το μπάτζετ που διαθέτουμε να επιλέξουμε αυτό που είναι κατάλληλο για μας. Αν πάμε για κάτι σύνθετο θα πρέπει να έχουμε τη σχετική εμπειρία του χειρισμού, διαφορετικά πρέπει να ξεκινήσουμε από χαμηλά και μετά να φτάσουμε ψηλά.

rc aerobatics

 

Park Flyers

Είναι αυτά που πετάμε ακόμα και σε χώρους με κόσμο γιατί δεν κινδυνεύουμε να χτυπήσουμε ανθρώπους. Κατά τα άλλα είναι ειδικά push μονοκινητήρια αεροπλάνα με την έλικα πίσω από τα φτερά να σπρώχνει την άτρακτο. Είναι ιδανικά για να μάθουμε τις βασικές αρχές πτήσης αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάει.

Η κατηγορία Park Flyers έχει πολλούς φανατικούς φίλους που εξετάζουν κάθε μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Κυρίως πρόκειται για το υλικό κατασκευής με τα πολύ εξελιγμένα μοντέλα, τα ξύλινα να είναι πολύ ακριβότερα από εκπαιδευτικά αεροπλάνα με αεροδυναμική μαχητικών αεροσκαφών.

 

Εκπαιδευτικά

Τα εκπαιδευτικά είναι η ιδανική αφετηρία για τους αρχάριους, προκειμένου να μάθουν να εκτελούν τους βασικούς χειρισμούς και μανούβρες. Πέρα από το  είδος του αεροσκάφους πρέπει να κοιτάξουμε για τις τεχνολογίες SAFE και AS3X. Οι τεχνολογίες αυτές περιορίζουν και αντίστοιχα διορθώνουν τις ατέλειες της πτήσης που μπορεί να φέρουν το αεροπλάνο σε κατάσταση απώλειας στήριξης. Αν και αυξάνουν το κόστος εξασφαλίζουν μεγάλη οικονομία σε ανταλλακτικά.

 

Επιδείξεων

Είναι μοντέλα των πραγματικών αεροπλάνων επιδείξεων. Πολύ ισχυρά, μονοκινητήρια low-wing που μπορούν να εκτελέσουν όλα τα αεροβατικά κόλπα. Είναι νευρώδη, ταχύτατα και χρειάζονται ανάλογα έμπειρους πιλότους. Από πλευράς κινητήρα είναι είτε ηλεκτρικά, είτε με κινητήρας εσωτερικής καύσης.

 

Micro RC

Είναι μια ειδική κατηγορία που έχουν σχεδιαστεί για να πετάνε σε μικρούς χώρους όπως υπόστεγα και αποθήκες. Με αυτές τις συνθήκες μπορούν να πετούν για πολύ μεγάλα διαστήματα. Μέχρι πρόσφατα ήταν από τις πιο ακριβές κατηγορίες γιατί χρειάζονται μικροσκοπικά υποσυστήματα αλλά τα τελευταία χρόνια η τιμή έχει πέσει χάρη στο 3d printing.

 

Μοντέλα Scale

Εδώ η έμφαση είναι στην ομοιότητα με το πραγματικό αεροπλάνο και οι εραστές αυτής τη κατηγορίας αφιερώνουν τεράστιο χρόνο για να εξομοιώσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ιδανικά ένα scale έχει ακριβώς την ίδια πτητική συμπεριφορά με αυτή του πραγματικού αεροπλάνο ενώ τα semi scale υπολείπονται σε λεπτομέρεια και ικανότητες αλλά είναι πάντα αξιόλογα παιχνίδια.

 

Jet

Τα τζετ είναι το ανώτατο επίπεδο του αερομοντελισμού. Είναι πανάκριβα τηλεκατευθυνόμενα, έχουν τεράστιες πτητικές δυνατότητες και είναι απαγορευτικά για νέους πιλότους. Οι τουρμπίνες μόνο κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ στο κόστος πρέπει να συνυπολογιστεί και η άτρακτος και τα ηλεκτρονικά που είναι εξίσου ακριβά.

Η κατηγορία των επιβατικών όπως τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούμε για μετακινήσεις είναι και η πιο δύσκολη αφού τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ μικρά και οι πτήσεις πολύ τεχνικές. Τα πιο συναρπαστικά είναι τα μαχητικά τζετ που κάνουν απίστευτους ελιγμούς και αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Μια ειδική κατηγορία ψευδο-τζετ είναι αυτά με τους εσωτερικούς αγωγούς. που περιέχουν έναν ηλεκτροκινητήρα. Τα πολεμικά αυτής της κατηγορίας μοιάζουν με τα μαχητικά Tornado και τα δικά μας A7 Corsair.