καθαρισμος χαλιων στο σπιτι

Ο καθαρισμός χαλιών μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι με ακριβά και χειροποίητα χαλιά είναι συνειδητοποιημένοι για την ανάγκη να εμπιστευθούν τον καθαρισμό τους στους επαγγελματίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η διαφορά με τον κατ’ οίκον καθαρισμό δεν είναι σπουδαία. Έτσι, βγάζουν το χαλί στο μπαλκόνι, το πλένουν με νερό και ύστερα το αφήνουν να στεγνώσει στον ήλιο, προτού το συσκευάσουν σε μια σακούλα και το φυλάξουν στο πατάρι ή την αποθήκη. Είναι πολύ πιθανό να κάνετε κι εσείς το ίδιο και για αυτή την επιλογή ευθύνεται εν πολλοίς η έλλειψη ενημέρωσης για τα μειονεκτήματα αυτής της πρακτικής. Αν, όμως, γνωρίζατε τους κινδύνους που κρύβει αυτή η πρακτική, σίγουρα θα αναθεωρούσατε!

Σκληρά χημικά

απορρυπαντικά

Τα χημικά απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στο πλυντήριο για τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλα για το πλύσιμο χαλιών. Και αυτό επειδή η σύνθεση τους είναι πολύ σκληρή και καθόλου φιλική για τη φίνα σύνθεση των χαλιών που είναι χειροποίητα και όχι μόνο. Ακόμα και με ένα πλύσιμο, όμως σίγουρα αν το κάνετε αρκετές χρονιές κατ’ εξακολούθηση, τα κρόσσια και οι κλωστές θα ξεφτίσουν και το χαλί θα υποστεί σοβαρές ζημιές που σύντομα δυστυχώς θα είναι ορατές και ανεπανόρθωτες. Ο μόνος τρόπος να αποφύγετε μια τέτοια εξέλιξη είναι να το εμπιστευθείτε σε βιολογικά ταπητοκαθαριστήρια που θα προνοήσουν για τον καθαρισμό του με οικολογικά αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικά απορρυπαντικά που θα απομακρύνουν τη σκόνη και τους λεκέδες διατηρώντας το χαλί σας σαν καινούριο για πολλά χρόνια.

Υγρασία

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τον καθαρισμό του χαλιού από το να του ρίξετε άφθονο νερό. Μόνο έτσι θα απομακρυνθεί η σκόνη, θα εξαλειφθούν τα ακάρεα και θα είστε βέβαιοι ότι δεν θα μείνουν υπολείμματα απορρυπαντικού. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι το άφθονο νερό σημαίνει πολλή υγρασία μετά το πέρας του καθαρισμού. Η υγρασία είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του χαλιού. Όσο και αν το αφήσετε να στεγνώσει με φυσικό τρόπο κάτω από τον ήλιο, το χαλί θα συγκρατήσει υγρασία για πολλές ώρες, κάτι που συμβάλει στην εκ νέου δημιουργία ακάρεων. Παράλληλα, η υγρασία που βρίσκεται στις κατώτερες στοιβάδες δε γίνεται αντιληπτή και μπορεί να συσκευάσετε το χαλί χωρίς να έχει φύγει όλη η υγρασία. Αυτό θα βλάψει το χαλί πολύ άμεσα, αφού δυστυχώς το φθινόπωρο που θα το βγάλετε από τη σακούλα μπορεί να το βρείτε ακόμα και μουχλιασμένο.

Στέγνωμα

Στο πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι, ο μόνος τρόπος για να το στεγνώσετε είναι να το αφήσετε κάτω από τον ήλιο. Σε αντίθεση με τα ταπητοκαθαριστήρια, στα οποία η απομάκρυνση της υγρασίας γίνεται χάρη στα ειδικά μηχανήματα φυγοκέντρησης και το στέγνωμα στη συνέχεια σε διαμορφωμένους για αυτόν το σκοπό χώρους, το στέγνωμα στο μπαλκόνι με την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να μοιάζει φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος, είναι όμως δυστυχώς η πιο σίγουρη επιλογή, για να καταστραφούν τα χρώματα του χαλιού σας.