Τα κάγκελα αδιαμφησβήτητα αποτελούν απαραίτητο στοιχείο ενός σπιτιού ή κτιρίου γενικά. Οι μονοκατοικίες, οι εξωτερικές αυλές, οι κήποι με θέα στο δρόμο, τα ψηλά μπαλκόνια, οι βεράντες πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτουν κάγκελα για περίφραξη και ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση βέβαια αντιστοιχεί το κατάλληλο υλικό, μέταλλο ή ξύλο, και ο ανάλογος τύπος κατασκευής.

Παραδοσιακά σιδερένια κάγκελα

Στις σύγχρονες μονοκατοικίες, με ευρείς εξωτερικούς χώρους, όταν αυτές δεν είναι πλήρως περιστοιχισμένες, τα παραδοσιακά σιδερένια κάγκελα θεωρούνται ως μια καλή επιλογή. Η περίφραξη στην περίπτωση αυτή, προσδίδει κάποια ασφάλεια στην περίπτωση που «ανεπιθύμητοι» επιχειρήσουν να εισέλθουν στον ιδιωτικό χώρο. Επίσης αντί για σίδερο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμίνιο. Πρόκειται για ανθεκτικό και συνάμα καλαίσθητο υλικό, με δυνατότητες να συνδυαστεί με κατασκευές από τζάμι, για ακόμα πιο όμορφα αποτελέσματα. Επίσης στις πόρτες εισόδου είναι δυνατό να προσαρμοστούν πτυσσόμενα κάγκελα.

Ξύλινα κάγκελα

καγκελαΠροστασία και καλαισθησία μπορούν να συνυπάρξουν και με τη χρήση ξύλου στους εξωτερικούς χώρους. Ξύλινα κάγκελα τοποθετούνται σε πολλές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για εξοχικές μονοκατοικίες.Από το υλικό αυτό που μας προσφέρει σε αφθονία η Μητέρα Φύση παρέχεται μια τεράστια ποικιλία συνδυασμών για κατεργασία, ώστε να παραχθούν υψηλής αισθητικής κατασκευές. Συνυπάρχουν με αρμονία με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, ειδικά όταν πρόκειται για  κατοικίες με βεράντα, κήπο ή γενικά να βρίσκονται κοντά σε χώρο πρασίνου.

Οι κατασκευές με ξύλο και μέταλλο δύναται να συνδυαστούν σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στα κάγκελα των μπαλκονιών. Σε αυτά είναι πολύ συνηθισμένες οι μεταλλικές κατασκευές, με σίδερο ή αλουμίνιο. Φυσικά η σωστή τοποθέτηση και και αξιοποίηση των παρεχόμενων δυνατοτήτων, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται, επίσης προσφέρουν ασφάλεια και αισθητική. Σε αυτό το χώρο η ασφάλεια έχει να κάνει και με εσωτερικούς παράγοντες. Τα κάγκελα πρέπει να είναι γερά και σχετικά υψηλά, αφού πάντα υπάρχει ο φόβος για πτώση ανθρώπων σε περίπτωση απροσεξίας. Σίγουρα απευκταίο, αλλά δυστυχώς έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα και τραγωδίες.

Μεταλλικά κάγκελα

καγκελα αλουμινιουΤα τελευταία χρόνια συναντάμε, όλο και συχνότερα τη χρήση του μπαμπού στα μπαλκόνια. Πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες της Άπω Ανατολής, Ταϊλάνδη, Κίνα, Βιετνάμ κτλ., με καλάμι που χρησιμοποιείται σε διάφορες κατασκευές, είτε αυτόνομα είτε σε μείγμα με άλλα υλικά. Στην περίπτωση των μπαλκονιών, συνδυάζεται με τα μεταλλικά κάγκελα. Τις περισσότερες φορές καλύπτει τα κενά μεταξύ τους.

Τα οφέλη από τη χρήση του μπορεί να αποβούν πολλαπλά. Από άποψη ασφάλειας, αποτρέπει τα παιδιά να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα στα κάγκελα της βεράντας. Επίσης, με δεδομένο ότι σύγχρονες μεγαλουπόλεις τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, με την έξυπνη τοποθέτηση αποφεύγονται τυχόν αδιάκριτα γειτονικά βλέμματα. Εάν υπάρχει και η κατάλληλη διακόσμηση, φυσικά και η προσωπική διάθεση, ο εξωτερικός αυτός χώρος μετατρέπεται σε βεράντα θερινής κατοικίας.

Τα κάγκελα, απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε σύγχρονο σπίτι, βασικά για λόγους ασφαλείας, τόσο από εσωτερικούς παράγοντες, όσο και για την αποθάρρυνση ανεπιθύμητων εισβολέων. Ωστόσο, με τις σωστές κινήσεις δύναται να προσδώσουν όμορφη όψη και να παρουσιαστεί μια καλαίσθητη εξωτερική εικόνα της οικίας.