Οι αθλητές είναι άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούν πάντα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και τη διατροφή τους, εκτός από την άσκησή τους.

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους ”κοινούς θνητούς” που αθλούνται σε κάποιο γυμναστήριο; Πώς πρέπει να διαμορφώσουν τη διατροφή τους για να έχουν θετικά αποτελέσματα; Όλοι μπορούν να βρουν το σωστό πρόγραμμα διατροφής για πριν ή μετά το γυμναστήριο, αρκεί να καταλάβουν τις ανάγκες του οργανισμού τους.

Διατροφή πριν την άσκηση

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αθλούμενοι τρέφονται σωστά και ισορροπημένα, τότε δεν χρειάζεται κάποιο snack ή γεύμα πριν από την άσκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως δεν υπάρχουν πάντα ξεκάθαροι κανόνες, θα πρέπει ο καθένας να δει πως λειτουργεί ο οργανισμός του και να αντιδράσει κατάλληλα.

διατροφη πριν την ασκηση

Το νερό πριν την άσκηση

Η σωστή ενυδάτωση πριν την άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον οργανισμό, διότι κατά τη διάρκεια της άσκησης  χάνει πολλά υγρά. Για να μην αφυδατωθεί λοιπόν ο οργανισμός καλό θα ήταν όποιος ασκείται να πίνει το λιγότερο μισό λίτρο νερό, περίπου μία με δύο ώρες πριν την άσκηση.

νερο πριν την ασκηση

Επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και γυμναστική

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε λόγω κακής διατροφής, είτε λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων στην υγεία τους κατά τη διάρκεια της άσκησης αισθάνονται κάποιες ενοχλήσεις και μία αδυναμία. Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε κάποιο snack πριν από την άσκηση.

Τα snacks πριν την άσκηση

Πριν την άσκηση τα snacks θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες υψηλής αφομοίωσης και να είναι φτωχά σε λίπη. Δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 200 θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνονται περίπου τριάντα λεπτά πριν την άσκηση. Μερικά ιδανικά snacks, μπορούν να είναι τα εξής: smoothie φρούτων, ανανάς, μπανάνα, βερίκοκο, χυμός φρούτων, μπάρες πρωτεΐνης και αθλητικά ποτά.

σνακ πριν την ασκηση

Κανονικό γεύμα περίπου δύο ώρες πριν την άσκηση

Η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους είναι αυτή. Ένα ισορροπημένο γεύμα περίπου δύο ώρες πριν από τη γυμναστική. Ένα τέτοιο ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει έχει θερμιδική αξία περίπου μισή σε σχέση με τις θερμίδες, που υπολογίζεται να καούν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το γεύμα σε ποσότητα και όσες περισσότερες πρωτεΐνες περιέχει, τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει να απέχει  από την άσκηση. Μία πολύ καλή πρόταση τέτοιου γεύματος θα μπορούσε να είναι ένα χορταστικό smoothie φτιαγμένο από γιαούρτι και με προσθήκη σκόνης πρωτεϊνών.

γευμα πριν την ασκηση

Το νερό μετά την άσκηση

Επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης έχουν χαθεί πολλά υγρά, περίπου τέσσερα λίτρα για κάθε ώρα άσκησης, θα πρέπει να αναπληρωθούν, ειδικά σε περιόδους όπου ο καιρός είναι ζεστός και  σημειώνεται μία απώλεια βάρους μετά την άσκηση. Τότε χρειάζονται περίπου 30ml νερού για κάθε κιλό που έχει χαθεί.

νερο μετα το γυμναστηριο

Το γεύμα μετά την άσκηση

Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος, εξαιτίας την άσκησης  να θεωρηθεί σωστό να καταναλωθούν όλων των ειδών οι τροφές. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Τα γεύματα και τα snacks μετά την άσκηση θα πρέπει να είναι ισορροπημένα και να μην ξεφεύγουν θερμιδικά πάνω από το 50% των θερμίδων που χάθηκαν στην άσκηση. Ο κατάλληλος συνδυασμός συνήθως είναι 60% των θερμίδων να είναι υδατάνθρακες ένα 25% πρωτεΐνες  και μόνο το 15% λιπαρά. Ο καταλληλότερος χρόνος για αυτό το γεύμα είναι από 30 έως και 120 λεπτά μετά την άσκηση.