Οι ενοικιάσεις φουσκωτών σκαφών αλλά και ιστιοπλοϊκών αυξάνονται, όπως είναι λογικό, κατακόρυφα το καλοκαίρι, οπότε παρέες ολόκληρες αποφασίζουν να δοκιμάσουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Σε ποια σημεία όμως χρειάζεται να δώσετε προσοχή πριν ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και σαλπάρετε;

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι το κόστος του σκάφους που θα νοικιάσετε. Για ένα ιστιοπλοϊκό το κόστος ξεκινάει από τα 1.200€ τα οκτώ άτομα ανά εβδομάδα, όμως σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προσθέσετε την αμοιβή του κυβερνήτη, τον οποίο χρειάζεστε εκ του νόμου, εκτός αν στην παρέα υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα με δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Η αμοιβή του skipper είναι περίπου 1000€ την εβδομάδα, όμως οι εταιρείες για rent a boat μπορούν να διαπραγματευτούν κάποια καλύτερη τιμή, αν πρόκειται να νοικιάσετε το σκάφος για περισσότερες ημέρες. Στο κόστος θα πρέπει επιπλέον να υπολογίσετε την εγγύηση που θα δώσετε στην εταιρεία όπως και τη δαπάνη για τη βενζίνη που ξεκινάει από 150€ την εβδομάδα.

Γιατί φουσκωτό σκάφος;

ενοικιασεις φουσκωτωνΜια φθηνότερη επιλογή, αφού δεν απαιτεί κυβερνήτη, είναι το φουσκωτό σκάφος, και γι’ αυτό το λόγο οι ενοικιάσεις φουσκωτών σκαφών αποτελούν συχνά την πρώτη επιλογή ιδιαίτερα ανάμεσα σε τουρίστες, οι οποίοι προσανατολίζονται σε μεγάλο βαθμό στο rent a rib in Greece. Οι ενοικίαση φουσκωτού σκάφους όμως εμφανίζει άλλα μειονεκτήματα, αφού αυτό δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τον άνεμο για να κινηθεί όπως το ιστιοπλοϊκό και επομένως δαπανά πολλή βενζίνη. Επιπλέον, δεν μπορεί να ταξιδέψει με πάνω από 6 μποφόρ και συνεπώς αντενδείκνυται για μεγάλα ταξίδια στο Αιγαίο ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε φυσούν τα μελτέμια. Τέλος, η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη και ίσως το κόστος να βγαίνει αναλογικά ανά άτομο μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία για rent a rib και ενημερωθείτε για τις προσφορές που τρέχουν κάθε χρόνο για τις ενοικιάσεις φουσκωτών σκαφών.

Οργάνωση και καλή παρέα

Όποιο τύπο σκάφους πάντως και να νοικιάσετε, το ταξίδι χρειάζεται μεγάλη οργάνωση και η επιλογή της κατάλληλης παρέας αποτελεί κομβικό σημείο. Αποφύγετε άτομα με ναυτία αλλά και άτομα που δεν πειθαρχούν. Οι εντολές του κυβερνήτη πρέπει να εκτελούνται τη στιγμή που ζητούνται για την ασφάλεια όλων των επιβατών πάνω απ’ όλα, ενώ στο μικρό χώρο του σκάφους οι δουλειές πρέπει να κατανέμονται ίσα και να ολοκληρώνονται σωστά. Παράλληλα, η διαδρομή και τα μίλια που πρέπει να γίνονται κάθε μέρα πρέπει να έχουν προαποφασιστεί πριν τον απόπλου, διότι και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και να φέρει το σκάφος αντιμέτωπο με εμπόδια, όπως αυτό του καιρού. Τέλος, το πρωινό ξύπνημα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, οπότε σκεφτείτε και αυτό το ενδεχόμενο για να μη βρεθείτε προ απροόπτου στην περίπτωση που θέλετε να ξεκουραστείτε.

Παρά όλες τις επιφυλάξεις και τα σημεία που πρέπει να προσέξετε πάντως το ταξίδι με σκάφος είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη και θα την αναπολείτε με νοσταλγία όλο τον χειμώνα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το rent a boat in Greece είναι μια επιλογή τουριστών από ολόκληρο τον πλανήτη.