Τα ανατομικά μαξιλάρια και τα κολάρα ανήκουν στην κατηγορία των ορθοπεδικών ειδών για τις παθήσεις του αυχένα. Η στήριξη του αυχένα είναι ένα από τα συχνότερα ζητούμενα ασθενών με ορθοπεδικά προβλήματα. Είτε η ανάγκη αυτή σχετίζεται με αυχεναλγίες λόγω υπερβολικής κόπωσης είτε με συγκεκριμένες κακώσεις, το κολάρο καλείται να συνδυάσει άνεση και αποτελεσματική στήριξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλυτέρευση του προβλήματος. Με το κολάρο το βάρος του κεφαλιού μετατίθεται στο λαιμό. Έτσι προσφέρει χρόνο και άνεση στον αυχένα να επουλώσει τα τραύματά του.

Εκτός από τα κολάρα για τα προβλήματα του αυχένα μπορείτε να χρησιμοποιείται για τον ύπνο ανατομικά μαξιλάρια. Τα ανατομικά μαξιλάρια βοηθάνε στην σωστή στήριξη του αυχένα στον ύπνο. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους με αυχενικά προβλήματα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διαλέξετε το σωστό μαξιλάρι για την δική σας περίπτωση. Αφού και αυτά χωρίζονται σε διάφορα είδη ανάλογα με την περίπτωση.

Medicahellas.gr - Προσωπική Φροντίδα - Μαξιλάρι Ανατομικό

Στα κολάρα επίσης υπάρχουν διάφορα είδη που σίγουρα θα μπορέσουν να σας ανακουφίσουν. Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στα κολάρα είναι ο εργονομικός σχεδιασμός τους αλλά και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Υπάρχουν διάφορα είδη ανάλογα με την ορθοπεδική πάθηση που καλείστε να αντιμετωπίσετε.

Μαλακό κολάρο

Το μαλακό κολάρο είναι κατασκευασμένο από βισκόζη, ένα υλικό που είναι αντιαλλεργικό και αντιεφιδρωτικό. Λόγω της μαλακής του σύνθεσης συνιστάται σε ήπιες περιπτώσεις αυχεναλγιών και κακώσεων, αφού η στήριξη που παρέχει είναι απλώς επικουρική. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μαλακά κολάρα είναι απλώς το μεταβατικό στάδιο μετά τη χρήση πιο σκληρών κολάρων, ώστε να μη γίνει απότομα η μετάβαση στην εποχή χωρίς κάποια ορθοπεδική στήριξη στον αυχένα.

 

Medicahellas.gr - Ορθοπεδικά Είδη - Κολάρο Μαλακό

 

Κολάρο τύπου Philadelphia

Τα κολάρα αυτά είναι φτιαγμένα από σκληρά αφρώδη υλικά και και αποτελούνται από δύο μέρη που ενώνονται στα πλάγια με βέλκρο. Το άνω μέρος του νάρθηκα στηρίζει την κάτω γνάθο και το κάτω μέρος επεκτείνεται στην άνω θωρακική μοίρα, έτσι ώστε να είναι είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα σκληρά και μαλακά κολάρα. Εξαιτίας του μεγέθους τους περιορίζουν την κίνηση του αυχένα, αλλά για αυτό ακριβώς θεωρούνται τόσο αξιόπιστα και εφαρμόζονται συχνά κατά την μετεγχειρητική θεραπευτική περίοδο. Σταθεροποιούν τα κατάγματα στους σπονδύλους και ελαττώνουν τον πόνο που σχετίζεται με κακώσεις και μυϊκή καταπόνηση της ευρύτερης τραυματισμένης περιοχής.

 

Medicahellas.gr - Ορθοπεδικά Είδη - Κολάρο Τύπου Φιλαδέλφεια

 

Πλαστικό κολάρο

Τα πλαστικά κολάρα είναι ακόμα σκληρότερα και για αυτό το λόγο είναι κατάλληλα για περιπτώσεις στις οποίες η στιβαρή στήριξη είναι απαραίτητη. Ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου ο αυχένας. Όσο πιο σκληρό το πλαστικό, τόσο πιο βαρύ είναι το τραύμα. Γενικά, αυτά τα κολάρα προτείνονται από τους ορθοπεδικούς για βαριές κακώσεις και θλάσεις. Ακόμα συνιστώνται σε αυχενική δισκοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και σπονδυλοαρθροπάθεια. Δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει αφρώδες μαξιλάρι στήριξης και οπές αερισμού. Οι οποίες είναι απαραίτητες αν πρέπει να φοράτε το κολάρο για πολλές ώρες ή συνεχόμενες μέρες.

 

Medicahellas.gr - Ορθοπεδικά Είδη - Κολάρο Πλαστικό Σκληρό

 

Σταθεροποιητικά κολάρα

Τα σταθεροποιητικά κολάρα ενδείκνυνται για βαριές καταστάσεις, στις οποίες ο αυχένας πρέπει όχι απλώς να στηρίζεται αλλά και να είναι απόλυτα ακινητοποιημένος. Παρέχουν γενικά καλή άνεση. Αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι ο αυχένας είναι ακίνητος ενώ κάποια ορθοπεδικά κολάρα διατίθενται και σε διάφορα μεγέθη. Αν βγαίνουν σε ένα μέγεθος, έχουν πολλές ρυθμίσεις για εξατομικευμένη εφαρμογή, όπως ρυθμιζόμενο ύψος. Οι ενδείξεις τους αφορούν τη μετεγχειρητική περίοδο, την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αυχενικής μοίρας, τη σπονδυλοδεσία, τη σπονδυλική στένωση, τα κατάγματα οδόντα και ινιακών κονδύλων καθώς και τη δισκεκτομή.