Το φιστίκι ανήκει στην οικογένεια των ξηρών καρπών και αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο και πρωτεΐνες. Αν και περιλαμβάνει πολλές θερμίδες, μελέτες έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν συνδέεται με αύξηση βάρους και παχυσαρκία αλλά και ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Η καταγωγή του φιστικιού τοποθετείται στην Κεντρική Ασία, σε χώρες όπως το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν, ενώ στην αρχαιότητα καλλιεργήθηκε στη Συρία, την Τουρκία και τη Μεσοποταμία. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε αυτό και στην Παλαιά Διαθήκη. Οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν και σε πολλά κείμενα γίνεται μνεία στο φιστίκι ως ένα προϊόν με φαρμακευτικές ιδιότητες που ερχόταν από την Αίγυπτο.

fistikiΣτην Ελλάδα το φιστίκι είναι άγνωστο πότε ήρθε, μιας και οι πρώτες αναφορές σε αυτό γίνονται τον 19ο αιώνα. Η σποραδική του καλλιέργεια ξεκίνησε από τότε, όμως συστηματικά άρχισε να καλλιεργείται μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, μεταξύ του 1950 και 1960 σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη αύξηση στην καλλιέργειά του. Αυτό συνέβη επειδή θεωρείτο τότε ως ένα προϊόν που αξίζει να καλλιεργηθεί, επειδή είχε πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και πουλιόταν σε υψηλή τιμή.

Ένα μέρος στην Ελλάδα, όπου το φιστίκι καλλιεργούνταν μαζικά, ήταν και είναι το νησί της Αίγινας. Οι δήμαρχοι και οι άρχοντες της εποχής γρήγορα κατάλαβαν την αξία πίσω από αυτό το προϊόν και ώθησαν τους αγρότες να στραφούν σε αυτό. Ήδη αμέσως μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αίγινα είχε γεμίσει με φιστικιές και ο αγροτικός κόσμος ανάσανε από τη φτώχεια. Το 1994 το φιστίκι της Αίγινας καταχωρήθηκε στη λίστα με τα Προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του που διαφέρει από άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου αλλά και της φήμης του υπό το όνομα «φιστίκι Αιγίνης». Θεωρείται ότι το ήπιο κλίμα και το χώμα του νησιού βοήθησαν στη δημιουργία αυτής της εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας που καθιστούν το φιστίκι από την Αίγινα ένα τόσο εύγευστο προϊόν.

Από το 2008 διοργανώνεται στο νησί υπό την αιγίδα του δήμου Αίγινας το Φεστιβάλ Φιστικιού, το οποίο δημιουργήθηκε από μερικούς ενθουσιώδεις ανθρώπους με στόχο την ενημέρωση του κόσμου και την προώθηση της καλλιέργειας του φιστικιού. Στη γιορτή πωλούνται διάφορες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές με βάση το φιστίκι, αλλά και πολλές δημιουργίες πηλού, γλυπτικής και κοσμημάτων σε φούξια και πράσινα χρώματα, τα χρώματα του καρπού.

Είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι η Αίγινα θεωρείται ένα καλλιτεχνικό νησί και αυτό αποτυπώνεται και στην εν λόγω γιορτή. Πολλές εικαστικές εκθέσεις λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα με το φεστιβάλ, ενώ δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που δίνουν το παρών στην εκδήλωση. Ο επισκέπτης έχει έτσι τη δυνατότητα να αγοράσει καλαίσθητες δημιουργίες αλλά και το ίδιο το προϊόν σε όλες τις μορφές του και σε πολύ οικονομικές τιμές, ενώ ταυτόχρονα να απολαύσει τη γενικότερη καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της γιορτής και του φεστιβάλ, να θαυμάσει έργα τέχνης και να συμβάλλει στη συνέχιση της καλλιέργειας του φιστικιού, ενός προϊόντος που είναι παγκοσμίως γνωστό και συμβάλλει στην ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας της χώρας μας.